Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 2012

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΕΡΑΚΑΡΙΟΥ

ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ 

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΡΠΥΛΛΟ 

  

  Με επιτυχία  και με γεματη  την αιθουσα του πολιτιστικου συλλογου πραγματοποιήθηκε η ενημέρωση για τις επιπτώσεις από την εξόρυξη-μεταλλουργία χρυσού-χαλκού,που έγινε στην Τέρπυλλο Κιλκίς την Τετάρτη 4/1/2012.

 

 
   Για μία ακόμα φορά,οι καθηγητές καθήλωσαν το κοινό,εξηγώντας  τα ακόλουθα:


-ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου με μηδαμινό όφελος για τις τοπικές κοινωνίες
-όξινη απορροή
-λεκάνες τοξικών αποβλήτων
-μόλυνση υδροφόρου ορίζοντα
-λειψυδρία
-αιωρούμενα σωματίδια
-καταστροφή φυσικού τοπίου
-παύση κάθε γεωργικής, κτηνοτροφικής και τουριστικής δραστηριότητας.

 

Εχθές αναρτήθηκε από τοΥπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής "ΥΠΕΚΑ",

(μάλλον περιβαλλοντικής Καταστροφής του αξίζει να λέγεται, άλλωστε σ'αυτό είναι ειδικός ο υπουργός του ο κ.Παπακωνσταντίνου, μετά την καταστροφή της οικονομίας μας ανέλαβε και το περιβάλλον τώρα...)

... Η ημερομηνία Προκήρυξης του δημόσιου διεθνούς ανοιχτού πλειοδοτικού διαγωνισμού για την εκμίσθωση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης δημόσιου μεταλλευτικού χώρου στις περιοχές Μεταξοχωρίου, Βάθης, Γερακαριού, Φύσκας, Κεντρικού, Μυλοχωρίου και Αντιγόνειας Νομού Κιλκίς, διαγωνισμού που θα λάβει χώρα στις  14 Μαρτίου στην Αθήνα.

 

Το Πλήρες κείμενο του διαγωνισμού μπορείτε να το βρείτε σε αυτό το link

 

 

 

 Χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση,του τοπικού προέδρου Τερπύλλου, κ.Αλέξανδρου Σημαιοφορίδη, ο οποίος εκφράζοντας την προσωπική του άποψη  κατά των μεταλλείων, είπε ότι μπορούμε να επενδύσουμε στην αειφορική ανάπτυξη, παράγοντας προιόντα  όπως γάλα, κρέας, σιτάρι, να επενδύσουμε στο βοτανικό κήπο, ο οποίος έχει εγκαταληφθεί, και  στην αναδειξη των αρχαιολογικων  χώρων της  περιοχής.

 Τόνισε ότι οι κάτοικοι των Κρουσιων περίμεναν την υλοποίηση του φράγματος του Μεταξοχωρίου που υπουργικά χείλη  τους είχαν υποσχεθεί  και  δυστυχώς, αντιλαμβάνονται οτι αντί για φράγμα ύδατος μάλλον θα γίνει τέλμα τοξικών αποβλητών, χωρίς κανένας να έχει ενημερωθεί και ρωτηθεί.

 

 

 Επιπλέον μας μετέφερε και την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο κ.Μιχάλης Αναστασιάδης, αντιδήμαρχος Κρουσσών με το ΥΠΕΚΑ.(την οποία μας επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο αντιδήμαρχος).Ο κ.Αναστασιάδης ζήτησε από το υπουργείο  να στείλει επιστήμονες  για να μας ενημερώσουν για το τι θα γίνει στην περιοχή, και με ποια μέθοδο, και ή δυνατόν η ενημέρωση αυτή να γίνει κατ΄ αντιπαράσταση με τους επιστήμονες που καλεί το μέτωπο αγώνα.Η απάντηση που πήρε ήταν ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται  γιατί είναι πολύ δύσκολο!!!!

Σύμφωνα με το υπουργείο το πιο εφικτό θα ήταν  να κληθούν οι δήμαρχοι και ο περιφερειάρχης για ενημέρωση στην Αθήνα!!!

 

( Σιγά τώρα να μην ασχοληθούν με μερικούς "ιθαγενείς" εκεί στην παραμεθόριο, αν έχουν οποιαδήποτε αντίρηση να τσακιστούν να 'ρθούν αυτοί, έτσι κι αλλιώς εμείς "αποφασίζομεν και διατάσομεν"

... 21 Απριλίου 1967- Αποφασίζομεν και διατάσσομεν: …

" Η Κυβέρνησις οφείλει να προειδοποίηση κατά τον πλέον κατηγορηματικόν τρόπον, ότι οιαδήποτε αντίδρασις εις το εθνικόν της έργον της αλλαγής, οποθενδήποτε προερχομένη, θα παταχθή πάραυτα δια παντός εις την διάθεσίν της μέσου"  (Σας θυμίζει τίποτα;)

  «Την Πέμπτη ήμουν λεύτερος την άλλη μέρα σκλάβος…» Μίκης Θεοδωράκης )


 

 

  Υπήρξε και παρέμβαση του κ.Γεωργαντά,ο οποίος μετά από αυτά που άκουσε στις ενημερώσεις και από μικρή προσωπική του έρευνα επικοινώνησε με τον κ.Στυλιανίδη (πρωην υπουργό). Πρέπει να σημειώσουμε ότι σύσσωμη η Θράκη, όλα τα κόμματα, όλοι οι δήμαρχοι, ο περιφερειάρχης κτλ είναι εναντίον των μεταλλείων. Ο κ.Στυλιανίδης του μετέφερε την επισταμένη γνώση του για το θέμα μεταλλεία και πόσο καταστροφικά μπορεί να είναι αυτά για τον τόπο. 

 Μετά από αυτά , ο κ.Γεωργαντάς δήλωσε ότι είναι κατά οποιασδήποτε μεταλλευτικής δραστηριότητας και πρότεινε να κινηθούμε και νομικά.

 

   Στην Τέρπυλλο ξεκίνησε και η συλλογή υπογραφών
   των κατοίκων του νομού ενάντια στα μεταλλεία.

 

Τα παραπάνω είναι αναδημοσίευση - εν μέρη - από τη σελίδα :

 

Μέτωπο αγώνα ενάντια στα μεταλλεία σε Κρούσια-Πάικο.

 


Έτσι θα μας πάρουν τη γη, ακόμη και τα σπίτια!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πόσοι μας βλέπουν αυτήν την ώρα