Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2011

Προκήρυξη διαγωνισμών για επτά περιοχές στους νομούς Κιλκίς και Ροδόπης, για κοιτάσματα χαλκού, χρυσού, μεικτά θειούχα και αντιμονίτη

Στα 28δις ευρώ η αξία των μεταλλευτικών αποθεμάτων στο ελληνικό υπέδαφος...


Όπως ανέφερε σήμερα κατά την ομιλία του στο Ελληνο-Κινεζικό συνέδριο Επιχειρηματικότητας που πραγματοποιείται στην Αθήνα, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και... Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης, στα 28δις ευρώ εκτιμάται η αξία των μεταλλευτικών αποθεμάτων στο ελληνικό υπέδαφος, σύμφωνα με σχετική μελέτη του ΙΓΜΕ.


Την ίδια ώρα ο κ. Μανιάτης προανήγγειλε την προκήρυξη διεθνών διαγωνισμών για τη μίσθωση δημόσιων μεταλλείων, σύμφωνα με τις προτάσεις ειδικών για την αξιοποίησή τους που ζήτησε η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, οι προτάσεις αφορούν 30 από τα 100 μεταλλεία του Δημοσίου, με αξία αποθεμάτων άνω των 10 δις. ευρώ, και προβλέπουν την προκήρυξη διαγωνισμών για επτά περιοχές στους νομούς Κιλκίς και Ροδόπης, για κοιτάσματα χαλκού, χρυσού, μεικτά θειούχα και αντιμονίτη. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο υφυπουργός δήλωσε ότι μόνο στη Χαλκιδική τα μεταλλευτικά αποθέματα εκτιμώνται σε 12δις ευρώ.


“Είναι η πρώτη φορά από συστάσεως ελληνικού κράτους που γίνεται μια τόσο σοβαρή δουλειά τεκμηρίωσης για τον αναξιοποίητο ορυκτό πλούτο της χώρας μας” δήλωσε ο κ. Μανιάτης.


Επίσης και πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία, οι πωλήσεις της εξορυκτικής βιομηχανίας (χωρίς τα αδρανή υλικά) ξεπερνούν το 1 δις. ευρώ ετησίως από τα οποία τα 800 εκατ. είναι εξαγωγές. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία η Ελλάδα, είναι η μοναδική χώρα παραγωγής χουντίτη στον κόσμο, πρώτη χώρα παραγωγής περλίτη, δεύτερη χώρα παραγωγής κίσσηρης και μπεντονίτη, τέταρτη παραγωγός αλουμίνας στην Ε.Ε., καθώς και πρώτη στην εξαγωγή προϊόντων λευκόλιθου/μαγνησίτη στην Ε.Ε. Επίσης, το ελληνικό σιδηρονικέλιο καλύπτει το 7% των αναγκών της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ανοξείδωτου χάλυβα.

www.greekfinanceforum.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πόσοι μας βλέπουν αυτήν την ώρα